Pakkausten tuottajavastuu

Valitse oikea kumppani
vastuunkantoon

Tuottajavastuun tavoitteena on saada yritysten pakkausmateriaalit kiertoon ja uudelleen käytettäväksi. Tämä säästää uusien tuotteiden valmistuksessa energiaa ja vähentää päästöjä yhteisen ympäristömme hyväksi.

Pakkausten tuottajavastuu koskee yritystäsi, jos se tekee jotakin seuraavista:

 • pakkaa tai pakkauttaa tuotteita Suomen markkinalle
 • tuo pakattuja tuotteita Suomeen
 • myy pakattuja tuotteita etäkaupalla Suomeen
 • valmistaa Suomessa tai maahantuo Suomeen palvelu- tai viljelijäpakkauksia
 • saattaa Suomen markkinoille SUP-pakkauksia tai -juomamukeja

Tuottajavastuullisen yrityksen tulee järjestää ja kustantaa pakkauksilleen asianmukainen keräys, kuljetus ja kierrätys. Helpointa on liittyä Suomen Pakkaustuottajat Oy:n asiakkaaksi ja siirtää tuottajavastuu meidän hoidettavaksemme.

Näin hoidat tuottajavastuusi kuntoon

 1. Täytä ja lähetä liittymissopimus.
 2. Asiakkaana raportoit RINKI-extranetin kautta vuosittaiset pakkausmäärät
  ja maksat niihin perustuvan kierrätysmaksun. ​ 
 3. Me hoidamme markkinoille saattamiesi pakkausten keräyksen, kierrätyksen
  ja muut tuottajavastuun velvoitteet. ​ 
 4. Huolehdi kiinteistöllesi jäävien pakkausjätteiden lajittelusta ja sovi niiden toimittamisesta vastaanottoterminaaleihin jätteenkuljetusyrityksen kanssa.

Tuottajavastuun toteutumista valvoo Pirkanmaan ELY-keskus, joka raportoi EU:lle Suomen vuosittaisista pakkausjätteiden määristä, kierrätyksestä ja hyödyntämisestä. Se voi myös määrätä yritykselle korvausmaksun tuottajavastuun laiminlyönnistä.

Vuoden 2025 alusta yritys voi kuulua vain yhteen pakkaustuottajayhteisöön. Tämä tarkoittaa sitä, että vanhat niin sanotut hybridisopimukset, joilla yritys on siirtänyt tuottajavastuun pakkausmateriaalikohtaisille tuottajayhteisöille tulee irtisanoa 30.6.2024 mennessä ja päivittää vuoden 2024 aikana. Sopimustilanteen voi tarkistaa alla olevasta linkistä tai ottamalla yhteyttä: info@rinkiin.fi.

Katso rekisteröityneet yritykset
Pakkaukset
Muut tuottajavastuualat