7.9.2022

Pekka Tommola: ”Kaiken keskiössä on tuottajavastuullisen yrityksen etu”

Suomen Pakkaustuottajat Oy:n uusi toimitusjohtaja Pekka Tommola on pakkausalan ja muutosjohtamisen konkari. SPT:stä ei Tommolan mukaan löydy isoja egoja, mutta sitäkin enemmän tahtoa tehdä alati laajentuvan tuottajavastuun hoidosta entistä kustannustehokkaampaa.

Uran käännekohtia. Sellaisia ovat olleet Pekka Tommolan elämässä eräs kertausharjoituksissa käyty keskustelu ja tuoreempana esimerkkinä kesällä 2022 tapahtunut nimitys Suomen Pakkaustuottajat (SPT) Oy:n toimitusjohtajaksi.

”Juttelin kertausharjoituksissa 2000-luvun alussa sattumalta Stora Enson silloisen divisioonajohtajan kanssa. Heillä oli mielenkiintoinen paikka avoinna kaltaiselleni nuorelle diplomi-insinöörille”, muistelee Pekka Tommola.

Siitä keskustelusta sai alkunsa Tommolan pitkä ura pakkausalan huipulla. Hän päätyi työskentelemään digitaalisen painamisen ja pakkausintegraation parissa. Pian Tommola muutti töiden perässä Belgiaan, Antwerpenin vieressä sijaitsevaan Lierin pikkukaupunkiin. Keski-Euroopassa vierähti useampi vuosi. Vuonna 2009 Tommola palasi Suomeen, mutta tiivistahtinen työmatkailu jatkui.

Muutostenhallinnan mies

”Onneksi farmaseuttivaimoni työ on senluonteista, että meidän on ollut helppo vaihtaa maata ja paikkakuntaa”, Tommola kiittelee.

Vuonna 2012 Tommola nimitettiin Stora Enson Suomen aaltopahvipakkausliiketoiminnan myynnistä ja markkinoinnista vastaavaksi johtajaksi. Hän pääsi mukaan muutosjohtamiseen, jossa perinteinen paperin- ja kartongintuottaja muuttuu hitaasti, mutta varmasti uusiutuvien materiaalien kasvuyhtiöksi. Vuosikymmen täyttyi turbulentista murroksesta ja vaikeista päätöksistä.

”Olen ollut koko urani tiukoissa kilpailutilanteissa ja johtamassa läpi muutoksia”, toteaa Tommola.

Nuorena miehenä 1990-luvulla Tommola viihtyi pitkään kansainvälisissä kriisinhallintatehtävissä. Tuon ajan opit tuntuvat huokuvan Tommolasta vieläkin. Tyyni mies ei helposti hätkähdä. Hän itse painottaa kuuntelun, keskustelun ja avoimen viestinnän merkitystä. Se on kaikki kaikessa etenkin muutostilanteissa.

”Ihmisten tapaaminen on keskeistä. Sille on tärkeää löytyä aina aikaa.”

Byrokratiaa ja perustan rakentamista

Pitkän Stora Enso -uran jälkeen koitti uusi käännekohta, kun Tommola aloitti elokuun alussa Suomen Pakkaustuottajien eli SPT:n toimitusjohtajana. Uudistuneen jätelain mukaan pakkausten tuottajayhteisön on jatkossa vastattava kaikkia pakkausmateriaaleja koskevista tuottajien velvoitteista. Tähän saakka muovilla, metallilla, kuidulla, lasilla ja puulla on kullakin ollut oma tuottajayhteisönsä.

SPT perustettiin tätä tarkoitusta varten syksyllä 2021. Yhtiö on ollut siis paperilla olemassa jo vuoden, mutta ensimmäiset kolme työntekijää eli Tommolan lisäksi materiaalipäällikkö Sanna Peltola ja hallinnosta vastaava Anne Lojamo astuivat palvelukseen vasta kesällä.

”Ensimmäiset työviikot ovat täyttyneet siitä, että olemme rakentaneet SPT:stä oikeustoimikelpoisen organisaation. Vakuutukset, työterveys ja muut käytännön asiat ovat digiaikanakin yllättävän työläitä.”

Kokemusta ei SPT:stä puutu: muovinkierrätyksestä vastaavalla Peltolalla on yli kymmenen vuoden kokemus pakkausten tuottajavastuuasioista ja Lojamo huolehti SPT:n perustamisesta. Lisäksi nykyisten materiaalikohtaisten tuottajayhteisöjen asiantuntijat siirtyvät SPT:n palvelukseen.

Tuottajavastuu on tuttu teema Suomen Pakkausyhdistyksen hallituksen jäsenenä ja puheenjohtajana toimineelle Tommolalle. Silti perehtymistä ja lainsäädännön peilausta on riittänyt. Sekä tietysti sitä tärkeintä: ihmisten tapaamista.

”Olen tavannut ahkerasti yhteistyökumppaneita. Ringin johdon ja asiantuntijoiden kanssa olemme päässeet suunnittelemaan tulevaa jo useaan otteeseen.”

Työ velvoittaa

Rinki-ekopisteet olivat osa Tommolan arkea jo kauan ennen kuin hänet nimitettiin SPT:n luotsiksi.

”Asuimme aiemmin Espoossa omakotitalossa, jossa käytimme ahkerasti läheisen marketin pihassa olevaa Rinki-ekopistettä.”

Nykyisin Tommola vaimoineen asuu kerrostalossa, jossa pakkausjätteen erilliskeräysastiat löytyvät oman taloyhtiön pihalta. Tommola toimii taloyhtiönsä hallituksen puheenjohtajana ja kehuu lajitteluohjeiden olevan hyvin asukkaiden tiedossa. Kiinteistön jätekatoksessa on siistiä.

”Alan työ väkisinkin velvoittaa olemaan valppaana näissä asioissa”, Tommola virnistää.

Valtakunnalliset pakkausten lajitteluohjeet ovat selkeitä, mutta Tommola myöntää, että lajittelun vaatiman tilan löytäminen pienestä kerrostalokeittiöstä tuottaa välillä hänellekin vaikeuksia.

Tuottaja voi olla huoletta

Keväällä 2022 Suomen Uusiomuovi Oy (SUM) ilmoitti päätöksestään ryhtyä monimateriaalituottajayhteisöksi. Suomeen on näin ollen syntymässä kaksi kilpailevaa pakkausten tuottajayhteisöä. Tilanne on uusi. Sekä SPT että SUM odottavat parhaillaan viranomaiselta hyväksyntää monimateriaali-tuottajayhteisöstatuksesta. Viranomainen hyväksyy organisaatiot tuottajarekisteriin, mikäli ne täyttävät tuottajayhteisöille asetetut kriteerit.

Tommola suhtautuu uuteen kilpailutilanteeseen rauhallisesti. Hän huomauttaa olevansa valmis avoimin mielin keskustelemaan SUMin kanssa kaikista järkevistä yhteistyön muodoista.

”SPT:n puolella ei ole mitään isoja egoja. Tuottajien etu menee kaiken edelle. Me haluamme hoitaa tuottajavastuuvelvoitteet kustannustehokkaasti ja vastuullisesti.”

”Lähtökohtana on, että Rinki keskittyy omaan tonttiinsa ja SPT omaansa. Emme tee mitään päällekkäistä.”

Tommola painottaa, että tuottajavastuulliset yritykset voivat olla muutostilanteessa huoletta. Yritysten näkökulmasta radikaaleja muutoksia ei ole luvassa. Pakkausten tuottajavastuun järjestäminen, raportointi, asiakaspalvelu ja viestintä hoituu jatkossakin Ringin kautta, kuten tähänkin saakka.

”Palvelu jatkuu katkeamatta ja velvoitteista huolehditaan joka hetki heidän puolestaan.”

Tommola odottaa paljon uudelta strategiselta yhteistyöltä Ringin kanssa. Tommola toivoo, että Rinki ja SPT voivat yhdessä pohtia, mihin maailma on menossa ja miten eri skenaarioissa tuottajia voidaan palvella yhdessä parhaiten.

”Lähtökohtana on, että Rinki keskittyy omaan tonttiinsa ja SPT omaansa. Emme tee mitään päällekkäistä. Strateginen kumppanuus selkeyttää ja tehostaa tuottajayhteisön ja Ringin työtä.”

Tuottajavastuu valokeilaan

Tommolan agenda syksyn osalta näyttää selvältä. Kun SPT on hyväksytty tuottajayhteisörekisteriin, nykyiset materiaalikohtaiset tuottajayhteisöt voidaan fuusioida osaksi Suomen Pakkaustuottajia. Kunkin materiaalikohtaisen tuottajayhteisön parhaita käytäntöjä sovelletaan SPT:n hankintoihin, kehitykseen ja operaatioihin. Tuloksena on synergiaetuja eli enemmän samoin resurssein.

”Muutos parantaa tuottajavastuuvelvoitteiden hoidon tehokkuutta. Tuottajavastuullisen yrityksen kannalta tämä on hyvä juttu.”

Askelmerkit ovat muutenkin suunniteltu.

”SPT:llä on konsepti ja tuotteet kunnossa. Muovin kierrätyksen osalta järjestelyt ovat pitkällä ja muiden pakkausmateriaalien toiminnot pyörivät luonnollisesti saumattomasti saman tien”, kuvailee Tommola.

Mutta töitä riittää. Tuottajavastuuvelvoitteet ovat viime vuosina kasvaneet ja laajentuneet merkittävästi eikä loppua ole näkyvissä.

”Tuottajavastuun merkitys osana kiertotaloutta vain kasvaa tulevaisuudessa, se on selvä. EU-regulaatio tiukentuu ja yritykset saavat vastuulleen uusia tehtäviä ja lisää kustannuksia.”

Tuottajayhteisöjen sijaan Pekka Tommola nostaisikin parrasvaloihin järjestelmän rahoittajat; tuottajavastuulliset yritykset.

”Tuottajavastuu on iso ja koko ajan kasvava osa yritysvastuun kokonaisuutta. Rohkaisen jokaista yritystä viestimään omasta vastuullisuudestaan ja mitä tuottajavastuu heille merkitsee.”

Kuka: Pekka Tommola

Työ: Suomen Pakkaustuottajat Oy:n uusi toimitusjohtaja (1.8.2022 alkaen)
Koulutus: Tuotantotalouden diplomi-insinööri
Ura: 1990-luvulla kriisinhallintatehtävissä mm. Nato-, ETYJ- ja YK-johtoisissa operaatioissa Libanonissa, Kroatiassa ja Kosovossa. Stora Ensolla eri tehtävissä, viimeiset 10 vuotta pakkaustuoteyksikön myynnistä ja markkinoinnista vastaavana johtajana. Suomen Pakkausyhdistyksen hallituksen jäsen vuodesta 2013, 3 vuotta puheenjohtajana.
Asuinpaikka: Lahti
Perhe: naimisissa, vaimo toimii farmaseuttina.
Harrastukset: kesämökkeily, veneily, monipuolinen reippailu.

Suomen Pakkaustuottajat Oy

SPT on suomalaisten tuottajien ja tuottajia edustavien liittojen omistama, voittoa tavoittelematon osakeyhtiö. Yhtiö jatkaa neljän nykyisen tuottajayhteisön eli Mepak-Kierrätys Oy:n, Puupakkausten Kierrätys PPK Oy:n, Suomen Kuitukierrätys Oy:n ja Suomen Keräyslasiyhdistys ry:n toimintoja. SPT odottaa parhaillaan viranomaiselta hyväksyntää monimateriaali-tuottajayhteisöstatuksesta.

Artikkeli on alun perin julkaistu Suomen pakkauskierrätys RINKI Oy:n verkkojulkaisussa 7.9.2022.