MuovipakkauKSET 

Pakkauksen pääasiallinen tarkoitus on suojata tuotetta ja pidentää tuotteen säilyvyyttä sekä ehkäistä hävikkiä. Muovi on pakkausmateriaalina oivallinen sen keveyden ja muovautuvuuden takia. Muovi on myös arvokas raaka-aine ja sitä voidaan hyödyntää uusien tuotteiden raaka-aineena.

Muovipakkausten kierrätys on tärkeää, koska kierrätysmuovin käyttö säästää sekä energiaa että luonnonvaroja. Muovipakkauksia on monenlaisia, käyttötarkoituksen mukaan suunniteltuja. Tästä syystä myös niiden kierrätys on haastavampaa kuin muiden pakkausten. Muovipakkausten kierrätys on kehittynyt viime vuosina. Suomessa on yksi kuluttajapakkauksia käsittelevä kierrätyslaitos Riihimäellä ja useita yrityspakkauksia käsitteleviä laitoksia eri puolelle Suomea. Koska kapasiteetti on vielä rajallista Suomessa, osa kuluttajapakkauksista ohjataan kierrätykseen Eurooppaan. Muovipakkauksista valmistetaan lajittelu- ja pesuprosessin jälkeen raaka-ainetta (granulaattia), jota muoviteollisuus käyttää uusien muovituotteiden raaka-aineena.

Muovinkeräykseen saa laittaa 

Kotitalouden tyhjiä ja kuivia muovipakkauksia 

  • Elintarvikepakkaukset (jogurttipurkit, voirasiat, leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset jne.) 
  • Pesuaine-, shampoo- ja saippuapakkaukset 
  • Muut kotitalouden pakkaukset (muovipullot, kanisterit, purkit, tuubit, lelu-, työkalu-, puutarha- ja kalastusvälinepakkaukset jne.) 
  • Muovikassit, -pussit ja -kääreet 
  • EPS- eli styrox-pakkaukset 

Irrota korkit, kannet, pumppuosat ja vastaavat ja laita ne keräysastiaan erikseen. Nämä osat ovat usein eri muovia kuin muu pakkaus. Toimenpide parantaa kierrätystä.  

Muovilaadut tunnistetaan kierrätysprosessissa optisella lukulaitteella. Eri muovit erotellaan toisistaan. Jos esimerkiksi vuoka ja kansikalvo ovat eri muovia ja kiinni toisissaan, niin lukulaite tunnistaa vain toisen. Osa pakkauksesta joutuu siten väärään ryhmään, mikä voi merkittävästi haitata kierrätystä.  Muutkin irtoavat osat, kuten pumppuosa pesuainepulloissa on hyvä laittaa keräykseen erillään. 

Muovinkeräykseen ei saa laittaa: 

  • Sekajätettä, rakennusjätettä eikä erittäin likaisia muovipakkauksia 
  • Muuta materiaalia kuin muovipakkauksia (ei kartonkia, lasia, metallia tai puuta) 
  • Muovituotteita tai yritysten muovipakkauksia 
  • Vaarallisten aineiden jäämiä sisältäviä pakkauksia (esim. sytytysnesteitä, öljyjä, polttoaineita, maaleja, kemikaaleja ja lääkkeitä) 

Vie vaarallisten aineiden jäämiä tai painetta sisältävät pakkaukset (esim. maalit, kemikaalit, öljyt, lääkkeet ja hiuslakka) paikkakuntasi vaarallisten jätteiden vastaanottopisteeseen. 

Muovipakkausten lajitteluohjeet kotitalouksille