Kartonki- ja paperipakkauKset 

Aaltopahvi-, kartonki-, paperi- ja nestekartonkipakkaukset sekä teollisuuden kuitupakkaukset ovat käytön jälkeen kierrätettävää raaka-ainetta, josta valmistetaan mm. hylsykartonkia, laminaatti- ja muita erikoispapereita ja kartonkeja sekä kartonkipakkauksia.

Paperi- ja kartonkipakkaukset ovat paperista, kartongista, nestekartongista, pahvista tai aaltopahvista valmistettuja pakkauksia tai yhdistelmämateriaalipakkauksia, joiden sisältämän paperikuidun osuus on yli puolet pakkauksen painosta. Niistä käytetään myös nimitystä kuitupakkaukset tai paperikuitupakkaukset.

Kaupan ja teollisuuden kuitupakkaukset kerätään kierrätykseen suoraan toimipisteistä, kun liikkeenharjoittaja tekee sopimuksen hyötyjätteen keräämisestä ympäristöyrityksen kanssa. Kierrätykseen toimitettavien pakkausten tulee olla kuivia, puhtaita ja litistettyjä. Kuitupakkausten sekaan ei saa laittaa muovisia pakkauksia tai pakkaustäytteitä eikä muita tuotteita tai materiaaleja.  

Jäteasetus (VNA 978/2021 §21) 1.7.2022 alkaen velvoittaa yritykset ja julkiset hallinnon- ja palveluntuottajat lajittelemaan yhdyskuntajätteensä. Jätteet on kerättävä erikseen, jos yrityksessä syntyy
• biojätettä vähintään 10 kg viikossa,
• muovipakkausjätettä 5 kg viikossa,
• paperi-, kartonki- ja pahvipakkausjätettä 5 kg viikossa,
• lasipakkausjätettä 2 kg viikossa ja
• metallijätettä 2 kg viikossa

Aaltopahvipakkausten lajittelu

Keräyslaji aaltopahvi tai pahvi: Aaltopahvista valmistetut pakkaukset ja pakkaustarvikkeet, kuten kuljetuspakkaukset, alustat, esittelytelineet, väliarkit, kulmatuet sekä kuormalavat. 

Teollisuuden kuitupakkausten lajittelu

Keräyslaji pahvi:Teollisuudelle toimitettujen tuotteiden paperikuitupohjaiset ja usein muovipinnoitetut tai laminoidut pakkaukset, kuten paperirullien kääreet ja päätylaput, arkkikääreet, reunavahvikkeet ja kulmatuet, saha-, vaneri-, levy- ja terästeollisuuden käärelaminaatit, paperisäkit sekä muun muassa paperi-, muovi- ja tekstiiliteollisuudessa käytettävät hylsyt. 

Kartonkipakkausten lajittelu

Keräyslaji kartonki
Kartonkipakkaukset, kutenWC- ja talouspaperien hylsyt, muro- ja keksikotelot, makeisrasiat, munakennot, kuitupohjaiset kerta-astiat, kuten hampurilaiskotelot, lautaset ja kahvipikarit. 

Paperipakkaukset, esimerkiksi paperipussit ja -kääreet, kuten sokeri- ja jauhopussit, paperietiketit ja kopiopaperien kääreet. 

Nestekartonkipakkaukset,kuten maito-, kerma-, piimä-, jogurtti-, mehu-, siirappi-, mauste-, pesuaine- ja huuhteluainetölkit sekä vuoat. Voivat sisältää nesteen sijaan myös esimerkiksi jauhetta, mausteita tai elintarvikkeita. 

Kartonkikeräykseen saa laittaa tyhjät, puhtaat, kuivat, litistetyt ja sisäkkäin pakatut: 

  • aaltopahvilaatikot 
  • kartonkitölkit, esim. maito- ja mehutölkit korkkeineen 
  • kartonkiset einespakkaukset 
  • kuivien tuotteiden kartonkipakkaukset, esim. muro- ja keksipaketit 
  • paperipussit ja -kassit 
  • pizzalaatikot, munakennot 
  • kartonkiset kertakäyttöastiat 
  • WC- ja talouspaperirullien hylsyt 
  • käärepaperit, esimerkiksi kopiopaperin kääreet 
  • juomien pahviset monipakkaukset, esim. sixpackit ja salkut 

Kartonkikeräykseen ei saa laittaa mitään muita tuotteita tai materiaaleja, esim. muovia: muovipusseja, -kasseja, -säkkejä ja -kääreitä eikä muovisia pakkaustäytteitä, kuten styroksia ja kuplamuovia. Muovipakkaukset kuuluvat muovipakkausten keräykseen.  

Vaarallisten aineiden jäämiä tai painetta sisältävät pakkaukset (esim. maalit, kemikaalit, öljyt, lääkkeet, hiuslakka) tulee viedä vaarallisten jätteiden vastaanottopisteeseen. 

Akuille ja paristoille sekä sähkö- ja elektroniikkalaitteille on järjestetty omat keräyksensä – väärin lajiteltuina ne aiheuttavat vakavia vaaratilanteita, kuten tulipaloja.

Myös tekstiileille ja keräyspaperille on omat keräysastiansa – nekään eivät kuulu kartonkiastiaan.

Kartongin lajitteluohjeet kotitalouksille (rinkiin.fi)