18.12.2024

Kehittyvää kumppanuutta kestävän kiertotalouden hyväksi

Suomen Pakkaustuottajien ja Remeon laajeneva yhteistyö antaa lisävauhtia koko Suomen muovinkierrätykseen. Remeon toimitusjohtaja Panu Routasalo arvostaa SPT:tä kumppanina, jonka kanssa on hyvä toteuttaa yhteisiä tavoitteita.      

Suomen Pakkaustuottajien ja Remeon yhteistyö palvelee ihmisten ja yritysten lisäksi koko Suomea. Edistäessään kiertotaloutta SPT ja Remeo tekevät yhdessä elintärkeää ilmastotyötä, vastaavat asiakkaidensa tarpeisiin sekä auttavat EU:n kierrätystavoitteiden saavuttamisessa.    

SPT:n ja Remeon yhteistyö käynnistyi alun perin jo vuonna 2023, jolloin Remeo alkoi käsitellä kuluttajamuovipakkauksia Vantaan kierrätyslaitoksellaan. Näin SPT sai kotimaisen kanavan materiaaleille, joita oli aiemmin jouduttu toimittamaan enimmäkseen ulkomaille.    

”Yhteistyö SPT:n kanssa on ollut todella sujuvaa ja mutkatonta. Meillä on selvästi yhteinen intressi eli pyrimme organisaatioina samaan päämäärään, jonka eteen on helppo tehdä yhdessä töitä”, toteaa Remeon toimitusjohtaja Panu Routasalo.    

Nyt yritykset ovat syventämässä ja laajentamassa kumppanuuttaan etenkin kuluttajamuovipakkausten lajittelussa ja kierrätyksessä. Tämän mahdollistaa Remeon mittava investointi, joka kasvattaa merkittävästi Vantaan kierrätyslaitoksen käsittelykapasiteettia. Jatkossa SPT:n asiakkaat saavat muovipakkauksensa lajiteltua ja kierrätettyä yhä enemmän kotimaassa ja muovit palaavat yhä paremmin raaka-aineena suomalaisyritysten tarpeisiin.    

Remeo moninkertaistaa muovipakkausten kotimaisen käsittelykapasiteetin

Routasalo korostaa Remeon roolia nimenomaan kiertotalousyhtiönä, joka kerää jätteitä ja jalostaa niistä uusia raaka-aineita.    

”Tällä toiminnalla paikkaamme osaltamme maapallon kestävyysvajetta. Tavoitteemme on, että ihmisten, teollisuuden ja kaupan jätteet muutetaan hävittämisen sijaan arvokkaiksi raaka-aineiksi ja saadaan hyvällä hyötysuhteella uudelleen käyttöön.”    

Remeon vahvuutena tässä tehtävässä on teollisen mittakaavan laitoslajittelu, jonka kapasiteetti tulee nyt tehtävien investointien myötä vielä entisestään kasvamaan.     

”Kehitämme ja laajennamme Vantaan kierrätyslaitoksella muovipakkausten käsittelylinjaa. Investointien toteuttamisen jälkeen meillä on valmiudet käsitellä vuosittain jopa 100 000 tonnia muovijätteitä”, kertoo Routasalo.    

Vantaan kierrätyslaitoksen uudistusten on määrä valmistua vuoden 2025 toisen kvartaalin aikana, jolloin alkaa myös SPT:n nykyistä laajamittaisempi muovijätteiden käsittely.    

Investointihankkeella on Remeon ja SPT:n lisäksi laajempaakin yhteiskunnallista merkitystä, sillä se moninkertaistaa muovipakkausten kotimaisen käsittelykapasiteetin.     

”Hankkeella parannamme merkittävästi mahdollisuuksia muovijätteiden kotimaiseen käsittelyyn. Kun muovien kierrätys ja syntypaikkalajittelu Suomessa edelleen kehittyy, saamme muovia kiertoon yhä enemmän ja pystymme paikkaamaan sen kierrätysvajetta koko Suomen mittakaavassa”, sanoo Routasalo.     

”Nykyisinhän Suomi joutuu maksamaan EU:lle noin 90 miljoonaa euroa ns. EU:n omavaramaksua kierrättämättömistä muovipakkauksista. Yhdessä SPT:n kanssa pyrimme edistämään kierrätystavoitteiden saavuttamista. SPT on tässä meille hyvä kumppani, koska se on pakkausten tuottajayhteisöjen  markkinajohtaja ja heillä on vahvasti halua ja kykyä rakentaa pitkäaikaista yhteistyötä.”    

Kierrätys on vastuullista vaikuttamista

Routasalo katsoo määrätietoisen luottavaisesti Remeon tulevaisuuteen, jossa muovilla on oma merkittävä roolinsa osana yrityksen kokonaistoimintaa.    

Meillä on yleisenä tavoitteena kasvattaa käsittely- ja jalostusliiketoimintaamme sekä vahvistaa sen kautta omaa kädenjälkeämme ja yhteiskunnallista vaikutustamme. Muovien käsittelykapasiteetin kasvu on osa tätä strategiaa. Muovijätteet ovat maailmanlaajuisestikin mittava ongelma, ja muovinkäsittely on toimialana meille mielenkiintoinen kehitysmahdollisuus”, hän toteaa.    

”EU:n uuden pakkaus- ja pakkausjäteasetuksen voimaantullessa ja edetessä tulee pakkauksista yhä paremmin kierrätettäviä, ja pakkausmateriaalien kehittyessä me pystymme entistäkin paremmin vastaamaan niiden kierrätystarpeeseen.”