Kartonki- ja paperipakkausten kEHITYSHANKKEET

ILMAT PIHALLE -KEHITYSHANKE

Kuluttajapakkausten keräyksessä suurin merkitys on kuluttajan toiminnalla kotona, kiinteistöllä ja keräyspisteellä. Keräysastioissa on paljon ilmaa, koska pakkauksia jätetään litistämättä.

Kiinteistökohtainen pakkausjätteen erilliskeräys laajenee kesällä 2023. Keräys tulee entistä lähemmäksi kotitalouksia tuoden mukanaan uusia, innokkaita pakkausten kierrättäjiä edistämään kiertotaloutta.

Ilmat pihalle -hankkeen tavoitteena onkin opastaa ja motivoida kuluttajia litistämään kartonkipakkaukset ja täyttämään keräysastiat tehokkaammin sekä jakaa hauskoja tapoja litistää. Onnistuminen tuo tullessaan siistimmät roskakatokset ja vähemmän tyhjennyksiä, kuljettamista, polttoainetta sekä päästöjä.

Kokosimme kymmenen erilaista litistystyyliä videolle.
Mikä on sinun tyylisi litistää?

LATAA KAIKKI VIDEOT TÄSTÄ

Ilmat pihalle 59 s
Anna lemmikkisi litistää 10 s
Litistä jaloilla 10 s
Litistä jumppapallolla 10 s
Litistä kahvakuulalla 10 s
Litistä kaulimella 10 s
Litistä käsillä 10 s
Litistä mankelilla 10 s
Litistä nuijalla 10 s
Litistä renkaalla 10 s
Litistä ruuvipenkissä 10 s

Postaa oma litistysvinkkisi Facebookissa, Instagramissa, Twitterissä ja TikTokissa @ilmatpihalle
#ILMATPIHALLE #LITISTÄ #MUISTALITISTÄÄ #KARTONKIKIERTÄÄ

LITISTYSVINKKEJÄ

  • Aaltopahvilaatikot: Eniten tilaa vievät isot verkkokaupan pakkaukset ja elintarviketoimitusten laatikot. Muista litistää ne aina. 
  • Kartonkitölkit: Litistä maito- ja mehutölkit sekä pakkaa sisäkkäin. Irtonaiset muovikorkit muovipakkausten keräykseen! 
  • Paperipussit ja -kassit: Hyödynnä pussit ja kassit pakkaamalla niihin pieniä kartonkipakkauksia sekä talous- ja wc-paperirullien hylsyjä. 
  • Juomien pahviset monipakkaukset: Litistä sixpackit ja salkut tai pakkaa niihin muita litistettyjä kartonkipakkauksia. 

tyyli on vapaa, kunhan muistat litistää -sanoma valloitti somen

Ilmat pihalle -pilotti vuonna 2021 Oulun seudulla antoi niin rohkaisevat tulokset kartonkipakkausten litistämisen merkityksestä, että alueellisesta pilotista päätettiin tehdä loppuvuodesta 2022 valtakunnallinen kampanja, jossa muistutettiin litistämisen tärkeydestä ja jaettiin litistämisvinkkejä hauskoilla videoilla. Kampanjavideoita ja muita postauksia näytettiin TikTokissa, Instagramissa, Twitterissä ja Facebookissa loka-joulukuun ajan. Videot saavuttivat kaikkiaan yli 1,7 miljoonaa silmäparia ja näyttöjä kertyi yli 3,2 miljoonaa kertaa.

Edellinen kampanja

Vuoden 2021 kampanjan tulokset

Ilmat pihalle -somekampanjassa kesällä 2021 muistutimme litistämisen tärkeydestä eri somekanavilla (Twitter, Instagram, Facebook, TikTok). Keräsimme kuluttajilta ideoita ja motivointikeinoja kartonkipakkausten litistämiseksi ja tehokkaaksi keräämiseksi.

Pilotti Oulun seudun taloyhtiöissä

Hankkeen pilottivaiheessa kärki-ideat jalkautettiin 10 Oulun seudun taloyhtiöön, joiden asukkaille opastettiin litistämistä eri keinoin. Opastuksen ja ideoiden konkretisoitumista käytännöiksi seurattiin punnitsemalla kartongin keräysastiat pilotin seurantajakson aikana. Seurannasta taloyhtiöissä vastasi Wastebook Oy ja Suomen Kuitukierrätys Oy. Keräysastioiden täyttöastetta ja tyhjennysväliä seurattiin astioihin asennetuilla Jaete-antureilla.

Osallistujien haastattelut


Lopuksi syksyllä 2021 haastateltiin pilottiin osallistuneiden taloyhtiöiden asukkaita heidän kokemuksistaan sekä laadittiin raportti ja jatkotoimenpidesuositukset konkreettisten litistämisohjeiden laadintaan. Haastatteluista ja lajittelukoulutuksesta sekä some-kanavien ylläpidosta vastasivat Suomen Kuitukierrätys Oy:n yhteistyökumppanit Package Testing and Research ja Aninka.

Tulokset

Pilottiin osallistuneissa taloyhtiöissä parannettiin tyhjennyspainoja keskimäärin 16 % heti aluksi, kun keräysastioihin oli kiinnitetty kampanjatunnukset ”tyyli on vapaa, kunhan muistat litistää”. Hankkeen lopuksi saavutettiin jopa 38 % paremmat tyhjennyspainot ennen kampanjaa mitattuun lähtötasoon verrattuna. Ilahduttavaa oli myös huomata, että on mahdollista litistää vielä kampanjan tuloksiakin paremmin – litistämisestä muistuttaminen ja siihen kannustaminen on vähintäänkin yhtä tärkeää kuin itse litistäminen!

Blogikirjoitus kampanjasta